Vårnyheter

Det har kommit in lite vårnyheter från Village/Serholt till min webbshop www.tjusigt.nu som jag tänkte visa här på bloggen.



bilder: privata produktbilder

Förlovade

Idag förlovade kronprinsessan Viktoria sig med sin Daniel Westling. Så himla kul för dem!
Det måste varit en befrielse för dem att äntligen få visa sig tillsammans, offentligt.
Tänk att smyga med att träffas i hela 7 år - att de bara orkat hålla ut.

Må de leva lyckliga i alla sina dar....nu (om inte förr) börjar förberedelserna inför bröllopet!



bild: aftonbladet.se



Egna ljuslyktor

Under helgen har jag roat mig med att göra ljuslyktor, och tvålar.
Blev inspirerad av
Martha Stewart att göra tvålar och stansa in bokstäver.
När jag senare på dagen fick besök i min butik, och berättade om mina tvålar, hände något som ofta händer då man pratar med "likasinnade" som har hela hjärnan full med pyssel och hantverk.
Tjejen som var på besök brukar gjuta i betong, och när hon såg mina tvålar, sa hon att så kan man säkert göra i betong också. Jag spann vidare på det och visste att jag hade lite gips hemma.....Voilá!
Två ljuslyktor gjutna i gips med instansade bokstäver
På den runda står det Carpe Diem - Fånga dagen
och på den fyrkantiga står det Må du i ditt liv alltid ha plats för en vän till.
Tvålarna är stansade med Love, Tvål



bild: privat av gjutna tvål och ljuslyktor




Från klänningstyg till nya gardiner

Jag har plockat lite bland mina tyger här hemma, och hittade ett vackert vår/sommartyg som jag köpte förra sommaren och tänkte sy klänningar av till barnen, men nu har jag fått ny inspiration och det kommer att bli köksgardiner istället.
Förmodligen syr jag  nya grytlappar, kuddfodral och lite andra kul detaljer också av samma tyg, eftersom jag hade köpt 6 meter! Tyget kommer givetvis från
Stoff och stil, som också har garn och mönster till den här söta krabaten som man virkar själv...



bild: lånad av Stoff och stil




Mer tyginspiration

Här kommer ytterligare en bild med härliga textilier från Stoff och Stil. Mixa och matcha i det oändliga... det är väl en del av tjusningen av skapandet!



bild: Stoff och Stil


Alla hjärtan

På lördag är det ju som bekant Alla hjärtans Dag.
Som köpman vill man ju uppmuntra alla extra högtider som tillkommer...

Martha Stewart är ju hemmafruarnas guru i Staterna, hon tipsar, bakar och pysslar om allt som är värt att veta.
Här kommer lite olika saker man kan förgylla lördagen med...

Barnen kan hjälpa till med det mesta av dessa pyssel, OM de är intresserade just för tillfället.


eget kollage, med bilder lånade från Martha Stewarts pysselhörna


HM home är på väg

Den 19 februari slår H&M home upp dörrana för sin webbshop, men redan nu kan man beställa katalogen.
Det ska bli så spännande att se utbudet.



bild: H&M home , beställ katalog



Dagens stoff

I höstas sa jag till personalen på förskolan att jag kunde hjälpa dem att sy något, om de önskade, och igår kom önskemål om att sy kjolar till dansrummet. Jag har en massa tyger hemma, men jag vet att Stoff och Stil har en massa, massa fina tyger, och jag gick in på deras sida för att få lite inspiration. Jisses vad mycket fint det finns där.
Min moster ringde i samma veva och sa att hon skulle åka till Malmö och köpa paljettyg till konsåkningskläder, ev i nästa vecka - och just på Stoff och Stil. Eftersom det då är sportlov här hos oss då hänger vi nog på. Tyvärr kan jag gå i butiken hur länge som helst och bli inspirerad i massor, alltså synd om barnen.... men snart är de så stora att de också förhoppningsvis blir inspirerade där.
Jag hittade lite fina bilder som jag tänkte delge er, bilder ur nya Hemtextil 2009-katalogen.



bild: från Stoff och Stils hemtextilkatalog 2009 på nätet

En stund för mig själv

Jag tar en stund för mig själv vid frukosten, och läser ett kapitel av denna härliga bok. Hittade den på REA i höstas, och det är lite meditation och salva för själen. Må bra inifrån -101 enkla sätt att förändra ditt liv.. Enkla saker, kostar minimalt, lätt att hinna med. Jag tar med mig mycket in i mina tankar och jag tycker det är så intressant. En bra start på dagen.

Från baksidan:
Sluta kämpa mot vågen och börja leva ditt liv!
Nyckeln till en bra, sund, attraktiv och förnuftig kropp är att förändra sig själv inifrån och ut. För att de fysiska förändringarna ska bli varaktiga måste även känslor och tankar förändras. Först då kan man sluta kämpa mot vågen och i stället börja leva ett rikt och tillfredsställande liv.
I Må bra inifrån berättar Victoria Moran med humor och insikt om hur hon lyckades förändra inte bara sitt utseende utan också sitt liv. Det krävs mod att möta världen och du måste våga ta risker för att skapa balans och harmoni i tillvaron ochi din kropp, säger hon. Ta hand om vardagens små förtretligheter innan de växer till stora orosmoln. Pyssl om dig själv när livet känns tufft. Nya möjligheter visar sig när du tillägnar dig en ny och ljusar syn på tillvaron, hittar din inre kraft och skaffar dig andra och sundare vanor som är anpassade till just dig och din situation.



bild: Boken Må bra inifrån, på min tavelhylla i köket.


Det 45e kapitlet inleds:
Ta med alla sex smakerna i varje måltid. Ge din kropp de smaker som talar om för den att den har fått mat. Alltså ett av skälen till att människor äter för mycket är att de flesta av oss inte får i oss alla sex smakerna - sött, salt, bittert, surt, starkt och strävt - i alla våra måltider. Intressant eller hur? För att kroppen ska uppfatta att den fått i sig allt den behöver och du ska känna mättnadskänsla behöver den inte bara sött och salt (som vi mest stoppar i oss)...

De olika smakerna
Bitter - bladgrönsaker, citrusskal, gurkmeja
Starkt - ök, vitlök, kajennpeppar, ingefära
Strävt - bönor, äpplen, kål, potatis
Surt - citron, inlagda grönsaker, yoghurt, tomater, plommon

Traditionell chutney innehåller alla smaker och smakar gott till många olika rätter, det finns ju också smaksatt chutney....


Not: Jag har hela tiden tanken i mitt huvud att jag måste bli mindre. Jag har varit med i viktväktarna och det funkade efter de två första graviditeterna, men efter den tredje har jag inte orkat räkna points. Det tar sån energi, och jag orkar inte lägga kraft på det.
Det borde finnas något enklare - Ja, GI, där slipper man räkna, och det är bara att byta bort kolhydraterna. Det funkar i ca två veckor. Sötsuget borta och jag känner mig jätteduktig, sedan ska man lägga till lite kolhyd, och då är det kört, får jag lite vill kroppen ha mer - och sötsuget kommer tillbaka.
Trots att jag har energi i huvudet är kroppen alltid trött, jag har tidigare varit flitig löpare i skog och mark. Men det är krångligare när man ska planera in det med tre barn, som ännu inte klarar sig själva hemma. Jag hittar så många orsaker till att inte ge mig ut. Promenader då - ja, jo men tar det verkligen lika bra?? Datorn lockar mer, det finns så mycket att lära sig, så mycket jag skulle vilja göra.
Det enda rätta är väl som Stephan Rössner sa på en föreläsning jag lyssnade till häromåret - det är inkomsterna (maten) minus utgifterna (motionen) som blir summan, pricis som i all matematik. Därför har jag ätit några vindruvor till lunch idag... Hur bra blir det då???
Jag återkommer säkert i frågan.

Färgglatt

Här kommer några fler texttavlor, denna gången med texter från Gabriellas sång, ur filmen Så som i himmelen.
Dessa kommer också att säljas i webbshopen framöver, men tills dess kan man beställa dem via mail [email protected].
Bilderna levereras utan ram, men är avsedda att passa i IKEAS kvadratiska RIBBA-ramar 23x23cm.
Pris 159kr inkl frakt.


Eget kollage av egna bilder, som kan fås i andra färger, om du vill.
Beklagar dock kvalitén.



Nya tavlor

Det närmar sig Alla hjärtans dag, och snart stundar våren och sommaren med härliga bröllop.

Här tipsar jag om tjusiga tavlor som kommer att säljas i webbshopen
www.tjusigt.nu alldeles inom kort.
Dessa tavlor säljes oinramade, men passar i IKEAs kvadratiska RIBBAramar 23x23, det färgade fältet kommer att passa bra innanför passparteouten.
Pris 159kr inkl frakt.

Texterna är hämtade ur välkända visor; här Det vackraste, av Grönvall/Rådsten, sjungen av Cecilia Wennersten



Eget kollage med egna bilder , beklagar kvaliten.







Disktrasona tillbaka i webbshopen

De tjusiga disktrasorna var omåttligt populära, och nu har de åter kommit i webbshopen. Lite nya motiv som passar till handdukarna.

Jag gör gärna små paket av dem, ex en handduk och två disktrasor i tjusigt cellofan,
blir en perfekt användbar present för 100kr. Nämn i din beställning om du vill ha det inslaget i cellofan, så fixar jag det.









eget kollage med bilder från webbshopen www.tjusigt.nu


 

 

Bilder som luktar gott

Jag har använt bilder från vårt bröllop för att beskriva veckans fototriss.
Det är bilder som för mig doftar underbart - rosor, nytvättat hår och utslagna björkkvistar..



kollage av egna bilder från vårt bröllop






Lördagskväll hos oss

Nu är vi laddade inför lördagskvällen....

Nyinköpta tulpaner för idag  - 30 tulpaner för 99kr hos lokala interflora-butiken. Hoppas de står sig mycket längre än de man köper på MAXI. Jag jobbade i en blomsteraffär för ca 15 år sedan och då pratade vi alltid om att man alltid skulle handla sina blommor i en RIKTIG blomsteraffär istället för i matbutiken. Jag har väl kommit ifrån det lite....

Brasan brinner för fullt - glasrutorna är putsade.
Jag fick ett tips av min moster häromdagen. Hon putsar glasrutorna till sin brasa med hushållspapper/tidningspapper, morgonen efter hon eldat, då är rutorna kalla. Det mesta får hon väck med bara papper, och det som inte går väck tar hon bort med fuktat papper som hon doppat i askan, och sedan putsar rutorna. - det funkade också hemma hos oss idag. Kanon, då slipper jag använda ugnsrengöring som jag gjort tidigare.

Godisskålen är laddad.
Blandgodis i en klar Marimekkoskål, det fanns inte plats för allt i skålen, men vi har en påse som vi fyller på ifrån, en gång i timman..... hoppas det räcker hela Wild Kids och Melodifestivalen.



Eget kollage med privata bilder








Skolans bibliotek

Jag är sedan i höstas med i skolans föräldraförening. Det känns meningsfullt och roligt att vara delaktig.
Vid senaste mötet delade vi upp oss i olika projektgrupper, och däribland en innemiljö där jag är med.

Vi har nu fått ett uppdrag att fräscha upp skolans bibliotek, med gardiner, ny soffklädsel och lite kuddar och textiltavlor.
Jag har gjort några kollage för att visa eleverna och bibliotikarien vilka textilier som kan bli bra ihop.
Vi måste dock ta hänsyn till väggfärgerna, men det finns ju möjlighet att hitta något som passar bra ändå.

I första rummet finns en röd fondvägg.....


De befintliga KARLSTAD-sofforna behöver nya överdrag, tex Dillne eller Bodarp
Kuddar och textilier av Fredrika, Hjördis eller Gunvor.
Vad tycker ni??





Alternativt sofföverdrag i Svart/vitt och textilier av Gunilla, Hjördis eller Fredrika.



I största rummet är väggarna ljusgula, och barnen själva gillar Hedvig blomma (det gör jag också),
men Hjördis skulle också vara fint.



I en korridor finns en grön fondvägg i slutet, där skulle det passa bra med
lite färgklad textil som dämpar lite..
Ska kolla upp den gröna väggfärgen bättre.

Eget kollage med bilder från www.ikea.se

Osynlig bokhylla

Det har figurerat mycket snack kring osynliga bokhyllor, bla hos Malin på Inspiration & Design, och jag hittade nyss denna lilla film hos skönt hemma. Den visar tydligt hur du gör en alldeles själv.
Är du inte så sugen på att pyssla&fixa ,kan man också köpa en på bluebox.se



Eget kollage med bilder från bluebox.se


IKEA PS Live

Jag har varit och beskådat de nya IKEA PS produkterna live på vårat varuhus.

Förutom
MASKROS lampan som jag hyllat tidigare, vill jag också slå ett slag för produkterna i kollaget nedan.
När man kollat in filmen på IKEAs mainsite, och fått höra designernas tankar kring produkten blir de ännu finare, smartare och mer älskvärda.



bilder: eget kollage av IKEA PS produkter
STOCKA vas (kul lösning)
SVAVEL ljusbord (bredvid brasan?)
KVARNSTEN bord (som soffbord?)
PENDEL klocka/bokhylla (hade varit fin i mina föräldrars nytapetserade kök)
SINKA byrå (smart småförvaring är aldrig fel)
TOTT textil i 3-meterslängder (den översta ska jag köpa att ha som duk)

Silverring

Nu har jag gjort klart min första egna ring i Silversmide - kursen.
Jag är jättenöjd. Den blev väl jättefin.
Egen design och eget hantverk med såga, falsa, banka, lödda, såga, värma, polera, värma, polera, mm.
Jag har också börjat på örstift i samma stil - kommer att bli helläckert!



bild: malin/tjusigt


Bokstaven C är nu ytterligare polerad och överlämnad till svägerskan på riktigt. Jag tyckte den blev superbra!

Tänk er att jag gjort egna silversmycken, som jag drömt om länge - jag drömmer ännu mer nu, om nya modeller, som kanske kan skapas i silversmedjan framöver.

Idag träffade jag på en tjej som hade en väldigt läcker ring i helt annan stil. Kanske jag kan göra en egen design med den ringen i bakhuvudet.
Vi får väl se. Jag har många saker på gång i smedjan.

Vi träffas under tre timmar på tisdagskvällarna, vi är en brokig blandning med 10 olika personligheter. Kvinnor, män, pensionärer, unga, erfana, nybörjare. Vi har massor att lära av varandra. Det känns kanon!

Tjusigt barnkök

Vilket härligt barnkök jag hittade hos styleroom, gjort av IKEAs lackhyllor, och köksprylar.
Detta är gjort i ett barnrum, men varför inte i en lekstuga??

Överhyllan är en lång LACKhylla med spotlight under.
Tavlorna är gjorda av disktrasor som kan köpas i min webbshop
www.tjusigt.nu.
Karin Mannerståls kakburk, ett litet Babell-fat, en bakelse från Bombadill, &-tecken av trä.
En GRUNDTAL stång och krokar som där hänger köksredskap och diskställ på.
Hoplimmade Kryddburkar med färgglatt strössel i.
En rostfri blandskål nersänkt i denundre LACK-hyllan.
Spisen gjord av kontaktplast, eller vinylplast.
Lådorna undertill är KASSETT lådor med egenhändigt målade siffror.
GRUNDTAL handduksstång för handduken såklart.




bild: styleroom.se

En riktig inspiratör

Denna veckan har barnens febersjuka avlöst varandra, och just nu sitter yngsta dottern i mitt knä och är riktigt HES, har hon också fått feber, får hon vara hemma i morgon. Trots att dagis är det hon längtar mest till.

Som ett avbrott i denna sjukstuga fick jag i onsdags kväll möjlighet att lyssna på en av de härligaste talare jag lyssnat på -
Lou Rossling. Hon hade sån skön röst att lyssna på, och så mycket klokt att förmedla. Lou har jobbat med barn under hela sitt liv, på olika sätt och hon berättade tydligt, med glimten i ögat hur man kan släcka barnens "stjärnögon", och därmed deras fantasi och livsglädje. Man fick sig verkligen en tankeställare. Lou pratade också om hur tankens kraft blir i verkligheten, och att man har ett val hur man vill se olika situationer - och då blir resultatet också olika.

Lou kommer att synas på TV4 söndagsmorgon den 22 mars, och i Fråga doktorn den 23 mars. Dessutom kommer hon också att föreläsa tillsammans med Stefan Einhorn vid ett flertal tillfällen. Ta möjligheten att lyssna på henne.
Det finns också möjlighet att köpa hennes föreläsning på DVD, på hennes hemsida.


bild: Lou Rossling / www.lourossling.se


Koden för reklam 1
Koden för reklam 2
Koden för reklam 3