Veckohandlat

Idag har hela familjen varit och veckohandlat (det tillhör inte vanligheterna att hela familjen är med), det funkade hur bra som helst, jag hade förberett med flera små lappar, en för mejeri, en för frukt&grönt, en för kött&fisk och en för övrigt. Lapparna delades ut i bilen innan vi gick in i butiken och alla kände sitt ansvar att hitta sina varor och friheten att välja sort/fabrikat/antal. Perfekt!

När varorna var hemkomna och inpackade i kylen gjorde jag sedan en finfin "affisch" att hänga upp på kylskåpet för att underlätta matlagningen i veckan.


Finservis SKYN på IKEA

Jag fortsätter att visa serviser från IKEA, vid höstens frilansuppdrag var jag mitt bland dem, både nya och gamla serviser, vita och färgade. Denna servisen, SKYN, fanns på varuhusen redan förra året, och den är lite mer fint förpackad i transparenta plastförpackningar, för att det inte ska finnas risk att de blir skadade på vägen hem.

Du hittar assietter, tallrikar, fat, små uppläggningsskålar och stora uppläggningsskålar i serien, färgen är något creme-vit och blank. Jättefin, om du frågar mig. Jag skulle gärna köpt SKYN som finporslin hem till mig om jag haft plats i skåpen...


Bild:kollage skapat av tjusigt av produktbilder från www.ikea.se

Designerns tankar
"Inspiration till servisen SKYN fick jag främst från materialet. Serien tillverkas i så kallad Fine China som går att göra så tunt att det till och med släpper igenom ljus. Fine China har också en behaglig krämvit färg, samtidigt som det är starkt och hållbart. Jag valde att ge porslinet en böljande form så att det känns levande. Det betyder också att alla kan komponera egna former när de dukar genom att placera seriens delar på olika sätt."
Designer Ehlén Johansson om SKYNTävla om ordning och reda

Jag tävlar hos www.hildashem.se och vill gärna vinna en bok om där Hilda & Wilda lär ut ordning och reda, jag tror jag skulle behöva en till varje familjemedlem...


Färgsättningsuppgift

För någon vecka sedan hade vi presentation av vår färgsättningsuppgift i skolan. Jag blev jättenöjd med min presentation och familjen fick en lägenhet med mycket färg. Det finns ju så mycket olika kulörer, och nyanser mätt i vithet, svarthet och kulörthet att välja på så det kändes fel att bara välja några vita toner....

Nedan mitt sovrumsförslag med en inspirationsbild ut Ikea-katalogen.


Prinsessan Rosa

Idag har Kronprinsessan Viktoria och prins Daniel blivit föräldrar till prinsessan Rosa....jag gissar att hon kommer att få namnet Rosa - för det är ju det alla småflickors dröm är. Alltså en prinsessa i Rosa, som gillar rosa, och glitter. I massor.

Grattis till lill-prinsessan och hoppas hon sprider mycket glädje i familjen!Skålar som glittrar

I köksfönstret glittrar ett par tjusiga skålar av klart presslade som jag fyndat på loppis. Det är då hör de ska ses, glittrande med hjälp av solens strålar, då blir jag extra glad. Det här blir nog en bra dag!


Nya marina färger på servisen Trivsam

Ännu en ny servis från IKEA som redan syns på varuhusen är TRIVSAM, och du hittar skålar, assietter, tallrikar, uppläggningsfat-  och skålar samt såskanna i glaserat stengods.
Nya fräscha färger på servisen TRIVSAM är vitt och blått. Som trogen IKEA-besökare känner man igen formen för tidigare har servisen funnits i senapsgult och mossgrönt.
Servisen är lantlig och rejäl med en känsla av shabby chic med tanke på de "slitna" kanterna.


Bild:kollage skapat av tjusigt av produktbilder från www.ikea.se
(proportionerna är inte helt korrekta)


Designerns tankar
"Inspirationen till serien TRIVSAM hämtade jag från det provencalska köket med sitt lerfärgade gods, tjocka glasyrer och lockande dofter av lavendel, timjan och vitlök. Men samtidigt som jag har utgått från traditionen och använt historiska former har jag gett servisen moderna funktioner. Om jag skulle önska något är det att TRIVSAM ska väcka lusten hos människor att njuta av smakfulla, vackra och soldränkta måltider tillsammans med goda vänner."
Designer Jon Eliason om TRIVSAM

Snön smälter...,

Snön smälter och jag anar att våren är på väg. I vardagsrummet har det redan börjat bli lite grönt.....


Forsla - serveringsfat på IKEA

Jag såg dem på varuhuset idag, de är jättefina, härligt lantliga med skiftningar i glasyren och varje tallrik är unik, något "skev" och handgjord. De finns i gammelrosa och ljusblått. Passar finfint till sommarmaten och redan nu om man vill ha lite vår/sommar-feeling i "milda pasteller" till dukningen. Detta är en av IKEAs nytillskott detta år, och som just är uppackad i varuhusen.Designerns tankar "När jag skapade serien FORSLA ville jag göra en rustik liten familj med tallrik, serveringsfat och skålar. Inspirationen kom från äldre serviser och jag gav därför FORSLA en tydlig hantverkskänsla i både form och färg. På det stora fatet ser jag framför mig en läcker sallad eller härlig Bolognese, i den lilla skålen kanske oliver eller en god sås. Oavsett vad som serveras är det viktiga för mig att serien inspirerar till att duka och lägga upp maten på ett vackert sätt."
Designer Ebba Strandmark om FORSLA


Färgsättningsuppgift

Denna veckan ska en färgsättningsuppgift presenteras i skolan. Jättekul!
Jag ska färgsätta/inreda en lägenhet till en familj med två små tjejer på 4 och 6 år.
Det viktiga är att vi visar att vi har koll på färgnummer och hur de används. Hur man kombinerar olika nyanser och kulörer. Visar att vi förstått verktygen vi fått via "NCS färgskolan".

Här nedan ser du lägenheten som Lena och Per bor i tillsammans med barnen Jenny och Vilhelmina. Den är min uppgift att färgsätta.


Enkel ordning

Här kommer bilden som inte hann med mitt förra inlägg.


Ordning bland vantarna

Gjorde ett snabbt stopp på dagis igår för att lämna min brorsdotter, och bredvid torkskåpet hittade jag ett gäng tvättklämmor med barnens namn på.
Antar att det var för att hålla ordning på alla vantar i torkskåpet. För vid barnets plats fanns de vantar som glömdes bort dagen innan.
Perfekt service av personalen och antagligen inte så himla mycket extra jobb. - uppskattades iaf av mig som lägger mycket tid på att leta efter "bortkomna" saker.

Trevlig fredag!


Tilda &TureHäromdagen satt jag och jobbade i illustrator, efter skisser som jag gjorde förra våren, under högskoleprovet!
Det var många idéer som kom fram då, och nu har jag gjort illustrationer i datorn av flera av dem.

Så låt mig presentera Tilda & Ture (eller klänning och sparkbyxa som jag döpt filerna till). Jag tänker att de kan vara fina tavlor i kvadratiska ramar, antingen på barnens rum, i hallen eller i köket. Eller varför inte som kort till nyfödd, dop eller födelsedag?
Originalen är gjorda i 15x15cm.


Det verkar som om de inlägg jag publicerat via appen i iPhone inte kan ta emot några kommentarer, och ikonerna i blogg.se-verktyget i datorn har försvunnit hos mig, är det någon mer som har det så?

Alla hjärtan i lera

Jag och barnen har idag pysslat lite i lera. Hittade en självtorkande lera på panduro som är lätt att jobba med.
Det blev hjärtan och rosor.
Om någon dag har de torkat och då kan de målas och hängas upp i snygga snören.


Nostalgi

Jag läser en utbildning på Yrkeshögskola med inriktning mot inredning och försäljning och vi har läst en del litteratur om inredningens bakgrund, och där stötte vi på ordet nostalgi.

Nostalgi innebär att man längtar tillbaka till en känsla man haft,och där man vill återskapa den miljö som var runt omkring en viss sak eller möbel. Ex när jag var barn kändes det lätt att leva, och en speciell sak som jag tänker på ibland är en speciell "svart kakburk med röda blommor på" med hembakta mandelskorpor .... Nästan så jag känner doften bara jag tänker på hur burken ser ut.
Jag skulle gärna köpa en sån kakburk om jag hittade den på loppis fram i vår/sommar, och kanske skulle det då kännas lättare att leva...?

Det är den svarta burken som jag hittade på www.auction2000.se, som jag syftar på....

Promarker i härliga färger


Jag gillar pennor, färgade pennor med olika spetsar. Tidigare har jag köpt in Stabilo point88, i alla möjliga färger, och häromdagen när jag var i stan för att köpa material till skiss-kursen, hittade jag dessa fina Promarker i färdiga förpackningar hos Clas Ohlsons. I den stora är det 12 pennor i klara färger, och i den lilla är det 5 pennor med pastellfärger.


I samband med julklappsinköpen såg jag att leksaksaffären här i byn tagit hem Promarker-pennor också, men det var så svårt att välja vilka färger som är mest användbara. Därför var det perfekt med färdiga paket, så
jag slapp välja....


Skisser

Denna veckan har vi börjat med 'Inredningens verktyg', det innebär i praktiken att vi skissat och övat oss på att hantera olika pennor. Det har också blivit konkreta övningar, bl.a ett kök ritat i axenometri (osäker på stavningen), se bild nedan.


Färgsättning

För någon vecka sedan fick vi fortsatt undervisning i Ncs-color system och hur man använder sig av det i praktiska färgsättnings-uppdrag. Nu har vi ett par veckor på oss att göra ett eget färgsättnings-förslag. Jag valde att färgsätta en bostad för en familj på 4 personer OCH en stor kontorsyta.
Det ska bli riktigt rooligt.
Göra kollage, välja golv, väggar i samstämmiga färger.

Nedan ett förslag på hur ett kollage kan se ut.


Koden för reklam 1
Koden för reklam 2
Koden för reklam 3